Hoe maak je een mailing?
Mailing oftewel e-mailmarketing is een efficiënte manier om je aanbod aan je lijst aan te bieden. Een e-mail is een vorm van schriftelijke communicatie, maar dan digitaal. De e-mail marketing mails stuur je naar meerdere geadresseerden naar contacten die op jouw e-maillijst staan. Je deelt in deze 'zakelijke brief' de benodigde informatie die de ontvanger nodig heeft om uiteindelijk met jou in zee te kunnen gaan. De boodschap van elke e-mail is echter niet alleen 'koop mijn product'. Je wilt een relatie bouwen met je ontvangers, updates versturen en informatie over je aanbod delen.
E-mailmarketing is een kosteneffectieve manier om grote groepen snel te bereiken. In dit artikel lees je wat de voordelen zijn van e-mailcommunicatie, vertel ik je waar een goede mailing uit bestaat en leg ik uit hoe je een goede e-mail schrijven in zijn werk gaat.
5 voordelen van e-mailmarketing
Met e-mailmarketing kun je warme leads per e-mail bereiken. Ze kennen jou als afzender, ze hebben immers hun e-mailadres al aan je overhandigd. Hoewel de meeste marketeers stellig zeggen dat 'the money in the list' zit, zie ik toch nog veel coaches en kennisondernemers die hier niet optimaal gebruik van maken en daardoor veel omzet mislopen. Laten we daarom kort even de 5 grootste voordelen an e-mailmarketing doornemen:
Bereik en doelgerichtheid: Met emailmarketing kun je gericht specifieke doelgroepen bereiken. Je kunt je onderwerp afstemmen op verschillende segmenten van je doelmarkt, wat de effectiviteit vergroot. Elke e-mail heeft een duidelijke oproep voor een bepaalde actie, of dit nu een verkopende actie is of een motiverende actie.
Kostenbesparing: Emailmarketing is over het algemeen kosteneffectiever dan traditionele marketingkanalen zoals drukwerk en advertenties op televisie of in kranten. Het vereist minder middelen en kan een groot bereik hebben tegen lagere kosten. Bovendien heeft e-mailmarketing de hoogste return on investment!
Meetbaarheid en analyse: Met e-mailmarketingtools kun je gedetailleerde analyses uitvoeren om inzicht te krijgen in de prestaties van je campagnes. Je kunt meten hoeveel mensen je e-mail hebben geopend, op welke links ze hebben geklikt en welke acties ze hebben ondernomen, waardoor je de effectiviteit kunt verbeteren.
Personalisatie: Emailmarketing biedt de mogelijkheid tot personalisatie op grote schaal. Je kunt de inhoud van je e-mails aanpassen aan de interesses en voorkeuren van je doelgroep, waardoor de betrokkenheid en relevantie toenemen.
Directe communicatie: Het stelt je in staat om direct te communiceren met je doelgroep en zorgt voor een snelle reactie. Zodra iemand zich heeft ingeschreven voor je e-maillijst, kun je direct updates, aanbiedingen of informatie met hen delen, waardoor je een sterke relatie opbouwt en het contact met je ontvanger onderhoudt.
Hoe komt iemand op je e-mail lijst?
Enkel een 'nieuwsbrief' aanbieden op je website is niet genoeg. Daarom wil je eerst een goede weggever maken die aansluit op de pijn van je doelgroep. Dit is een klein bestand, in de vorm van een PDF of een video die je aanbied in ruil voor iemands e-mailadres. Deze weggever kun je dan op verschillende manieren promoten. Denk aan organisch via je sociale media of door middel van betaalde advertenties. Het onderwerp van deze weggever moet pakkend en concreet zijn, zodat iemand binnen enkele seconden beslist dat ze deze willen hebben.
Hoe schrijf je een goede mailing?
Een goede mailing bestaat uit een goed onderhouden e-maillijst, reguliere e-mails en geautomatiseerde mails. Veel coaches en kennisondernemers focussen zich vooral op de reguliere mails en lanceringen. Maar wanneer je goed weet hoe je je lijst netjes bijhoudt en geautomatiseerde e-mails zoals je welkom e-mails goed inricht, zul je zien dat je veel meer uit je e-maillijst kunt gaan halen!
Gebruik je professionele e-mail. et beste kies je een ander e-mailadres dan die je voor bijvoorbeeld facturatie en andere zakelijk e-mail verkeer gebruikt. Je gaat namelijk ook het leuke gesprek met je lezer aan en dit wil je niet tussen je andere zakelijke e-mailberichten kwijtraken.
Een goede mailing houdt ook op elk moment rekening met waar de lezer op het moment van lezen staat. Een e-mail schrijf je voor de lezer en waar ze zich op dat moment bevinden. Welke actie hebben ze zojuist uitgevoerd en wat is hun volgende stap? Welke pijnpunten hebben ze op DIT moment mee te maken en hoe kun jij ze helpen? Kijk ernaar vanuit de situatie van de lezer, dan zul ze zien dat je mails een stuk beter aansluiten bij de ontvangers waardoor je meer kunt helpen en verkopen.
Tips voor het schrijven van je e-mails
Het belangrijkste voor het schrijven van een goede e-mail is dat je geen ingewikkelde zinnen gebruikt. korte zinnen en korte alinea's lezen het gemakkelijkste weg. Houd in je achterhoofd dat niet elke ontvanger op hoog niveau leest. Lezers die wel op hoog niveau kunnen lezen, vinden het over het algemeen ook prettig om zonder moeite door je e-mail lezen.
Hoe moet je beginnen met een e-mail?
Kies allereerst een onderwerp uit. Bedenk waar je ontvanger nu staat en wat ze nodig hebben. Bedenk nu een manier om je boodschap in verhaalvorm te brengen. Verhalen zijn namelijk een stuk gemakkelijker om te lezen en trekken je lezer zo door de mail heen.
Begin nu gewoon met je e-mail schrijven. De eerste alinea en de onderwerpregel zijn meestal het lastigst, focus je daarom eerst gewoon op het schrijven van je e-mail. Ga later pas terug naar de onderwerpregel en de eerste alinea. Het is eerst belangrijk dat je de boodschap op papier krijgt.
Kies één onderwerp
Het is het beste om in je e-mails te focussen op één duidelijk onderwerp. Door slechts één onderwerp per e-mail aan te snijden, blijft je boodschap helder en gericht. Dit helpt de ontvangers om zich te concentreren op de belangrijkste informatie zonder afleiding.
Bovendien vergroot het de kans dat je boodschap goed wordt begrepen en dat de ontvangers de gewenste actie ondernemen. Meer dan één onderwerp in een e-mail kunnen de aandacht versnipperen en leiden tot verwarring of desinteresse bij je publiek. Een van de redenen waarom iemand niet van je koopt is namelijk verwarring!
Een vriendelijke groet
Als je een e-mail stuurt voor je e-mailmarketing, dan wil je als coach eigenlijk net doen alsof je een brief schrijft naar een goede vriend of vriendin. Je begint in dat geval niet met 'geachte heer', 'geachte mevrouw' of iets vergelijkbaars wat je in een zakelijke brief naar een zakelijk bedrijf zou sturen...
Je kunt beginnen met een vriendelijke groet, maar eigenlijk hoeft dat niet. Een goede marketing e-mail trekt namelijk direct de aandacht en daarom is het vaak slimmer om direct te beginnen met het haakje voor je e-mail.
Bovendien is het eigenlijk net als sms'en. Jaren geleden begon je je bericht met een vriendelijke groet en eindigde je met iets als 'hartelijke groeten'. Nu is het veel gebruikelijker om met de eerste alinea gewoon direct te beginnen.
Houd een vriendelijke toon aan en schrijf optimistisch en motiverend. Het is natuurlijk de bedoeling dat je lezer zich vertrouwd bij je voelt!
Goede structuur
In de eerste alinea open je dus met een haakje, dit is iets waarmee je de interesse van de lezer trekt zodat de lezer verder wil gaan lezen. Je wil ze dus in de eerste alinea triggeren. Een goede haak converteert namelijk een stuk beter dan een slechte haak, ook als je e-mail op zichzelf niet zo sterk is.
Daarna schrijf je de body van je e-mail. Dit is waar je de ontvanger voorbereid op de call to action die komen gaat. De body bestaat uit twee delen: een verhaal en de connectie naar het punt wat je wilt maken, de boodschap of het aanbod dat je wilt verkopen.
Daarna eindig je met de call to action en de e-mailhandtekening van de afzender.
korte inleiding
Houd de inleiding kort en krachtig. Je ontvangers krijgen veel informatie voorgeschoteld waardoor ze super selectief zijn over welke e-mail ze wel of niet lezen. Kies daarom een sterk haakje om je lezer in je e-mail te krijgen en eigenlijk al nieuwsgierig te maken voor je boodschap en maak je e-mail niet al te lang!
e-mailhandtekening
Een gepaste afsluiting hoeft niet ingewikkeld te zijn. Als jij als coach je e-mail afsluit, wil je zo menselijk overkomen. Mensen kopen van mensen, niet van een bedrijf. Een zakelijke mail wordt vaak met een 'professionele' digitale handtekening afgesloten. Maar jij als coach wilt dat je mail eerder aanvoelt als een brief van een bekende. Houdt het daarom zo simpel mogelijk.
Hoe belangrijk is de onderwerpregel?
De onderwerpregel is de zin die de lezer ziet voordat je een e-mail opent. De onderwerpregel kan van cruciaal belang zijn omdat het de allereerste indruk is die je bij je publiek maakt en hij ervoor kan zorgen dat je opvalt tussen alle andere e-mails in de inbox van de geadresseerde. Van sommige mensen open je eigenlijk elke e-mail, maar over het algemeen kan een onderwerpregel een groot verschil maken.
De onderwerpregel is het eerste wat mensen zien en bepaalt vaak of ze de e-mail openen of niet. Een sterke onderwerpregel kan de nieuwsgierigheid prikkelen, interesse wekken en de ontvanger verleiden om de e-mail te openen. Het moet kort, pakkend en relevant zijn, zodat het de inhoud van de e-mail samenvat en tegelijkertijd intrigeert. Daarnaast kan een goede onderwerpregel de open ratio van je e-mails verhogen, wat direct invloed heeft op het succes van je campagne.
Een effectieve onderwerpregel kan ook de kans op conversies vergroten. Als de ontvanger de e-mail opent vanwege de boeiende onderwerpregel, is de kans groter dat ze de inhoud lezen en actie ondernemen, zoals doorklikken naar je website of reageren op je aanbieding. Het is een sleutelonderdeel van de eerste indruk die je maakt op je publiek en het kan aanzienlijk bijdragen aan het succes van je e-mailmarketing strategie door de betrokkenheid en respons te vergroten.
Een duidelijke call to action
Een duidelijke call to action wordt vaak vergeten. Mensen vinden het prettig om precies verteld te worden wat de volgende stap is. De laatste zin is dan ook alles bepalend voor de resultaten die je met je e-mails gaat hebben. Maak gebruik van duidelijke taal, zoals:
Klik hier om je aan te melden
Klik hier voor meer informatie
Via deze link kun je een kennismaking met mij boeken
Beantwoord deze e-mail en laat het mij weten
Wil je je CTA nog spicy'r maken? Voeg dan het resultaat van je aanbod toe. Bijvoorbeeld, 'Klik hier om meer omzet met e-mailmarketing te verdienen'.
Het is ook slim om uit te leggen aan de ontvanger wat er na de call to action gebeurt. Als je op een antwoord vraagt, wat kunnen ze dan van je verwachten? Hebben ze een gesprek met je geboekt, krijgen ze dan een bevestiging? Gaan ze iets kopen, hoe wordt het dan aan ze geleverd? Door deze vragen te beantwoorden, haal je twijfels en onzekerheden weg waardoor ze makkelijker de CTA uitvoeren.
Welke geautomatiseerde e-mails mogen niet ontbreken?
Geautomatiseerde e-mails vormen de ruggengraat van een effectieve e-mailmarketingstrategie. Ze bieden een consistente en doelgerichte manier om contact te onderhouden met je publiek. Enkele van de belangrijkste geautomatiseerde e-mails die je niet mag missen, zijn welkomstberichten. Zodra je nieuwe ontvanger zich aanmeldt voor je e-mail lijst, stuur je een welkom bericht. Over het algemeen stuur je ze dan de weggever die de geadresseerden hebben aangevraagd en vervolgens stuur je een reeks met e-mails. Deze bieden niet alleen een warm welkom aan nieuwe abonnees, maar geven ook de kans om direct waarde te bieden, belangrijke informatie te delen en de eerste stappen te zetten om een sterke band op te bouwen.
Daarnaast zijn geautomatiseerde e-mails waarin je opvolgt cruciaal. Ze richten zich op potentiële klanten die interesse in een onderwerp hebben getoond, maar daar toch niets mee hebben gedaan. Deze e-mails herinneren hen aan hun onvoltooide aankoop, het boeken van een leuk gesprek of een andere actie en kunnen een krachtige trigger zijn om dit toch te gaan doen. Het zijn niet alleen herinneringen, maar ook kansen om eventuele bezwaren weg te nemen en extra incentives aan te bieden om de conversie te vergroten.
Klik hier om je essentiële automatiseringen op te zetten.
Hoe houd je de lijst met ontvangers bij?
Eerder benoemde ik dat je je lijst met ontvangers ook bij moet houden. Dit is een van dingen die veel coaches en kennisondernemers vergeten. Dit betekent namelijk dat je mensen die een bepaalde periode geen acties ondernemen van je lijst verwijderd.
Je e-maillijst bijhouden is bovendien een van de essentele onderdelen van resultaten optimalisatie. Meer leren over hoe je de reclame tab vermijd en meer uit je e-mailmarketing haalt? Download de checklist:
Waarom zou je ontvangers van je lijst verwijderen?
E-mail providers vinden je open rate super belangrijk. Wanneer jij 100 mensen hebt waarvan 25 mensen je emails altijd openen dan is je open rate over het algemeen 25%. Verwijder je 30 mensen die de afgelopen tijd geen e-mail van je hebben geopend, dan is je open rate nu 35.7%. Dat is een groot verschil en de mensen die je van je lijst verwijderd hebt.
Mensen die gedurende een bepaalde tijd geen e-mail van je hebben geopend hebben duidelijk geen interesse en gaan toch niet van je kopen. Je kunt dus het beste het e-mailadres van diegene verwijderen.
Wat is A/B splittesten en waarom doe je dit?
A/B-testen vormt een essentieel onderdeel van een doeltreffende e-mailmarketingstrategie. Je kunt hiermee verschillende versies van e-mailberichten testen en vergelijken om te ontdekken welke variant beter presteert. Dit kan variëren van het testen van verschillende onderwerpregels, CTA knoppen, afbeeldingen, tot zelfs de tekstuele inhoud van de e-mail. Door A/B-tests uit te voeren, krijg je waardevolle inzichten in wat je publiek het meest aanspreekt in een e-mail en welke elementen het beste bijdragen aan het behalen van je doelen.
Het optimaliseren van je e-mailmarketing is een continu proces dat resulteert in betere prestaties en hogere conversieratio's. Door consequent te leren van elke test en de verkregen inzichten toe te passen, kun je je e-mails voortdurend verbeteren. Het is belangrijk om te blijven experimenteren, kleine aanpassingen door te voeren en te evalueren wat het beste werkt voor je doelgroep. Zo verbeter je je e-mailmarketingstrategie voortdurend, met steeds effectievere communicatie die resulteert in een hogere betrokkenheid en conversies.
E-mail is de meest meetbare manier van marketing
Emailmarketing is meetbaar vanwege verschillende ingebouwde functionaliteiten en tools die marketeers in staat stellen om gedetailleerde analyses uit te voeren. Hier zijn een paar redenen waarom emailmarketing zo meetbaar is:
Open- en klikratio's: E-mailplatforms bieden inzicht in hoeveel mensen je e-mail hebben geopend en op welke links ze hebben geklikt. Deze metingen geven een indicatie van de betrokkenheid en interesse van de ontvangers.
Conversies en acties: Je kunt precies zien hoeveel mensen daadwerkelijk actie hebben ondernomen nadat ze je e-mail hebben ontvangen. Of het nu gaat om het voltooien van een aankoop, het invullen van een formulier of het bezoeken van een specifieke webpagina, deze metingen helpen om de effectiviteit van je campagnes te begrijpen.
Segmentatie en personalisatie: Door te meten hoe verschillende segmenten van je lijst reageren op specifieke inhoud, kun je beter begrijpen wat werkt voor verschillende doelgroepen. Hierdoor kun je je e-mails verder te personaliseren en te optimaliseren voor betere resultaten.
Testen en optimalisatie: Met A/B-tests kun je variaties in je e-mails testen en vergelijken om te zien welke versie beter presteert. Door deze tests uit te voeren, kun je continu optimaliseren op basis van de verkregen inzichten en zo de prestaties van je e-mails verbeteren.
Door deze meetbare aspecten kunnen marketeers de prestaties van hun e-mailcampagnes analyseren, begrijpen wat werkt en wat niet. Vervolgens hun strategieën aanpassen om de effectiviteit en het rendement op hun investering te verbeteren.
Maak gebruik van e-mailmarketing
E-mailmarketing vormt de kern van moderne communicatie, met voordelen als gericht bereik, kostenbesparing en directe interactie. Succes vereist niet alleen het verzenden van een e-mail, maar ook het begrijpen van lezers, aansprekende inhoud en continue optimalisatie op basis van inzichten en geautomatiseerde strategieën.
Door te focussen op waardevolle inhoud, gepersonaliseerde benaderingen en een dynamische aanpak van e-maillijsten, evolueert e-mailmarketing naar een effectief middel voor betrokkenheid en meetbare resultaten in moderne marketingstrategieën.
Samenwerken aan je e-mail marketing?
Als e-mail list manager zijn alle bovenstaande dingen waar ik mij voor mijn klanten mee bezig houd. Ik schrijf en upload je e-mail, zorg dat je lijst met ontvangers netjes wordt bijgehouden en zet impactvolle automatiseringen op. Wil je meer uit jouw e-maillijst halen en lijkt het je interessant om dit uit te besteden? Klik hier om te ontdekken wat een samenwerking voor jouw resultaten en omzet kan betekenen.