Nieuwsbrief maken en verzenden in 5 simpele stappen

E-mailmarketing is een van de meeste, al niet de meest, efficiënte manieren om je dienst of producten aan je doelgroep aan te bieden. Experts zeggen dat 'the money is in the list'. Voor veel bedrijven geldt namelijk dat ze het meeste verkopen aan de mensen op hun e-maillijst.

Een nieuwsbrief is onderdeel van je e-mailmarketing strategie.

Wat is een email nieuwsbrief?

Een nieuwsbrief is een krachtig instrument binnen e-mailmarketing dat coaches gebruiken om regelmatig waardevolle informatie te delen met hun subscribers. Het is als een digitale brief dat rechtstreeks in de inbox van de ontvanger wordt bezorgd en een scala aan inhoud kan bevatten, zoals updates over producten of diensten, branchenieuws, tips en advies, exclusieve aanbiedingen, en meer.

Wat een nieuwsbrief zo effectief maakt, is de mogelijkheid om een directe en persoonlijke verbinding met het publiek tot stand te brengen. Subscribers hebben vrijwillig hun e-mailadressen verstrekt, al wel vaak in ruil voor een waardevolle weggever, waardoor ze al interesse hebben getoond in wat jij te bieden hebt. Hierdoor fungeert de nieuwsbrief als een waardevol communicatiekanaal om te informeren, inspireren en engageren.

Door middel van boeiende en waardevolle inhoud en relevante call-to-actions kan een nieuwsbrief de betrokkenheid van je leads en bestaande klanten vergroten en hen aanzetten tot gewenste acties, zoals het bezoeken van de website, het bekijken van nieuwe producten, het lezen van blogs, of het inschrijven voor evenementen.

Waarom nieuwsbrieven versturen?

Als mindset coach zou je nieuwsbrieven moeten versturen om een waardevolle band op te bouwen met je doelgroep en om hen regelmatig te voorzien van inspiratie, inzichten en ondersteuning op het gebied van mindset en persoonlijke ontwikkeling.

Door middel van e-mail nieuwsbrieven kan jij als mindset coach interessante onderwerpen behandelen die relevant zijn voor de doelgroep, zoals het overwinnen van belemmerende overtuigingen, het ontwikkelen van zelfvertrouwen en het bereiken van persoonlijke doelen.

Daarnaast bieden nieuwsbrieven de mogelijkheid om een verscheidenheid aan onderwerpen aan te snijden, waardoor de coach zijn expertise kan laten zien en subscribers kan blijven boeien met diverse inhoud. Door waardevolle tips, technieken en oefeningen te delen, kan de mindset coach zijn abonnees helpen om positieve veranderingen in hun leven te bewerkstelligen.

Bovendien kan een mindset coach via nieuwsbrieven een interessant aanbod presenteren, zoals een gratis webinar, een online cursus of een coachingssessie. Door deze aanbiedingen op een aantrekkelijke manier te presenteren en te linken naar een speciale landingspagina, kan de coach abonnees aanmoedigen om verder te gaan met hun persoonlijke ontwikkeling.

Noem je nieuwsbrief geen nieuwsbrief!

Niemand zit te wachten op nieuws! Nieuws is vaak negatief en een nieuwbrief zoals we hem kennen bevat meerdere verschillende onderwerpen. Denk maar eens aan de nieuwsbrief van een school of sportclub. Deze heeft over het algemeen niet het doel om de lezer te inspireren of te helpen en is eigenlijk niet eens een marketingstrategie... Op de advertenties in zo'n nieuwsbrief na.

Wees dus creatief en geen je e-mails een leuke naam die mensen trekt om deze te gaan lezen!

Stap 1. Het doel van je nieuwsbrief bepalen

Voordat je een nieuwsbrief gaat versturen, is het belangrijk om de belangrijkste boodschap en het doel van je nieuwsbrief te bepalen. Het is essnetieel dat je enkel 1 doel of onderwerp per e-mail aanpakt omdat dat het beste werkt. Meerdere onderwerpen verwarren de lezer waardoor ze niet over zullen gaan tot de actie die je van hen verlangt.

Wat zet je in de nieuwsbrief?

Wat jij in jouw nieuwsbrief zet hangt geheel af van jouw doelgroep en wat de ontvanger bereiken wil. Hoewel de exacte inhoud van elke mail van elke coach verschilt, kun je in grote lijnen wel vergelijkbare e-mails gebruiken.

Wel is het essentieel dat je je strategie aanpast aan jouw doelgroep, anders gaat e-mailmarketing niet zo goed voor je werken als waar je op gehoopt hebt. E-mail templates zijn dus leuk, maar je moet nog wel blijven testen en aanpassen op JOUW e-maillijst.

Over het algemeen is je nieuwsbrief gericht op het helpen van jouw doelgroep. Daarnaast bied je jouw hulp aan voor wanneer de lezer hier klaar voor is.

Stap 2. De doelgroep bepalen

Als coach heb jij natuurlijk al een goed idee van wat je lezer hierover weten wil. Toch zie ik vaak dat mijn klanten nog niet goed genoeg hebben verdiept in wat de ontvanger ergens wil gaan bereiken. Vaak weten ze niet diep genoeg wat de pijnen zijn waardoor de marketing niet efficient is. Ga dus heel goed na wat je lezers willen bereiken voordat je aan de slag gaat.

Bepaal de doelgroep

Als het goed is weet jij al precies wat je lezers nodig hebben en waar ze naar op zoek zijn.

Leef je echt in in de ontvanger, zodat je niet 'vrijheid' verkoopt, maar meer tijd om met je kinderen naar het zwembad te kunnen op een vrije dag, dat je niet meer met die goedkope vliegmaatschappij hoeft te vliegen met een tussenstop, of dat je je schouder kunt laten zakken wanneer die brief van de belastingdienst in je brievenbus ziet liggen...

Ga na wat je doelgroep echt dwars zit, waar liggen ze wakker van of wat houdt ze zodanig bezig dat ze zich niet kunnen concentreren of het eten laten aanbranden...

Aan wie ga je de nieuwsbrief versturen?

Een nieuwsbrief verstuur je over het algemeen naar je gehele lijst. Heb je een groter bereik en een mailinglijst met veel mensen? Dan kun je je e-maillijst het beste segmenteren zodat je e-mails netjes aansluiten op de ontvangers.

Stap 3. De behoefte vanuit je doelgroep inschatten

Nu weet je welke pijnen jij met je mail gaat oplossen, maar het is ook belangrijk om bij elke nieuwsbrief af te vragen waar de ontvanger zich op dat moment bevindt.

Hebben ze al eens iets van je gekocht of leren ze je pas net kennen? Welke behoefte heeft de ontvanger op het moment dat ze je nieuwsbrief gaan openen? Wat hebben ze van jou nodig om dit probleem op te lossen?

Met je nieuwsbrief kun je zowel hulp bieden als informatie winnen over wat de lezers op dit moment nodig hebben. Je kunt bijvoorbeeld een simpele vraag stellen en als call to action vragen om mail te beantwoorden. Hiermee kun je nog beter in gaan spelen om te behoefte van je doelgroep.

Stap 4. De inhoud en structuur van je nieuwsbrief bepalen

De inhoud en structuur van je e-mail kun je het beste persoonlijk maken. Veel plaatjes en een overweldigende lay-out lijken te veel op marketing en passen daarom niet bij jou als coach.

Schrijf je e-mail alsof je een e-mail stuurt naar een hechte vriend(in) en probeer daadwerkelijk te helpen of te entertainen.

De opbouw van een nieuwsbrief is over het algemeen een verhaal met vervolgens het punt wat je met je e-mail wilt maken. Daarna sluit je af met een krachtige call to action.

Stap 5. Automatiseringen

Automatiseringen zijn e-mails die automatisch gestuurd worden op basis van een actie van de subscriber. Bijvoorbeeld wanneer iemand je weggever download, kun je diegene opvolgen met een vraag of aanbod. Of heeft iemand op je link waarmee je naar je aanbod leidt geklikt, maar niet gekocht? Dan kun je diegene opvolgen met een e-mail waarin je eventuele bezwaren wegneemt.

Automatiseringen zijn een essentieel onderdeel van je e-mail marketing, hier worden naast een lancering de meeste verkopen gemaakt!

Welke automatiseringen zijn essentieel?

Hoewel de morgelijkheiden voor automatiseringen eindeloos zijn, zijn er een aantal automatiseringen die essentieel zijn voor elke coach:

  • Welkom e-mails zijn e-mails waarmee je jezelf, je visie en aanbod introduceert. Op dit moment zijn mensen op hun hoogste punt van interesse in jouw bedrijf, maak hier gebruik van!

  • Follow-up e-mails zet je in om op te volgen nadat iemand interesse getoond heeft in je aanbod, hier lopen veel coaches veel omzet mis als ze deze niet inzetten...

  • Automatisering om inactieve mensen af te melden. Hoe meer mensen je mails niet openen, hoe minder jouw reputatie wordt, hoe minder goed je mails zichtbaar zullen zijn in de inbox van je ontvangers. Het is dus belangrijk om je lijst schoon te houden.

Nieuwsbrief versturen

Hoe vaak moet je een nieuwsbrief versturen?

Wees niet bang om geregeld een nieuwsbrief te versturen! Iemand die oprechte interesse heeft in wat jij voor hen kan betekenen, zit over het algemeen op je nieuwsbrief te wachten. Je post ook dagelijks op sociale media, waarom zou je dan niet meer dan een keer per week je nieuwbrief versturen?

Ik adviseer dan ook om tussen de 2-4 keer per week een nieuwsbrief naar je e-maillijst te versturen. Dit is niet overweldigend voor je e-maillijst en ook goed bij te houden voor jou.

Welk programma kies je voor je nieuwsbrief versturen?

Je kunt tegenwoordig uit veel e-mailsoftwares keizen, maar niet elke sofware is uit hetzelfde hout gesneden! Het is belangrijk om je te beseffen dat bijvoorbeeld een gratis tool veel mindere reputaties heeft dan een betaalde tool. Dit is belangrijk om dat een slechte reputatie ervoor zorgt dat je langzaam via de reclame tab naar de spam werkt...

Voor coaches adviseer ik zelf MailBlue. Je kunt zelf een gratis 14 dagen proefaccount maken om eens te kijken of je hiermee wilt werken. De reden waarom ik voorkeur heb voor MailBlue is omdat ze alle functionaliteiten hebben die jij als coach nodig hebt om je e-mail marketing optimaal in te zetten, maar toch voor een degelijke prijs.

Convertkit en Mailchimp kun je overwegen wanneer je net begint. De reputaties zijn hier wel wat minder, maar voor een kleine lijst is dat niet zo erg. Wel werken ze op gebied van automatiseringen minder gemakkelijk dan MailBlue.

Nieuwsbrief inschrijvingen verzamelen

Maar hoe groei je nu een e-maillijst met geïnteresseerde ontvangers?

Over het algemeen kun je dit het beste doen door een weggever of een goedkoop product aan te bieden. Hiermee geven ze jou het e-mailadres en nadat ze toestemmen dat ze je nieuwsbrief ontvangen willen kun je beginne met nieuwsbrieven versturen.

Een weggever kan je op verschillende manieren maken, over het algemeen kiezen de meeste coaches voor een PDF bestand met een checklist, e-book, video, etc.

Deze kun je vervolgens op je sociale media promoten of met advertenties promoten. Het is wel belangrijk dat diegene duidelijk weet dat wanneer ze hun e-mailadres aan je geven, dat je ze ook aanmeldt voor je nieuwsbrief. Je mag namelijk niet zomaar e-mails naar iedereen versturen.

Zorg er ook voor dat iemand zich met 1 klik kan uitschrijven, dat moet volgens de wetgeving maar is ook wel net zo prettig voor de subscriber. Iemand die niet meer van je wil horen, gaat niet van je kopen dus laat deze mensen met een gerust hart gaan.

e-mail nieuwsbrief schrijven

5 tips voor het schrijven van een goede nieuwsbrief

Een effectieve nieuwsbrief begint met boeiende en relevante inhoud die de aandacht van je lezers vasthoudt. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen naar een nieuwsbrief die impact maakt:

1. Laat de lezer centraal staan

Richt je nieuwsbrief op de behoeften, interesses en uitdagingen van je lezers. Personaliseer de inhoud en maak het relevant voor hen, zodat ze zich aangesproken voelen en zich betrokken voelen bij wat je te zeggen hebt.

2. Gebruik korte zinnen

Houd je zinnen kort en krachtig om de leesbaarheid te verbeteren en de aandacht van je lezers vast te houden. Vermijd lange, gecompliceerde zinsconstructies en maak gebruik van eenvoudige taal die gemakkelijk te begrijpen is.

3. Maak de lezer nieuwsgierig

Trek de aandacht van je lezers door intrigerende koppen en introducties te gebruiken die hun nieuwsgierigheid wekken. Geef een voorproefje van wat ze kunnen verwachten en moedig hen aan om verder te lezen.

4. Zorg voor een goede verhouding van afbeeldingen en tekst

Gebruik afbeeldingen om je inhoud visueel aantrekkelijk te maken en de boodschap te versterken, maar zorg ervoor dat ze in balans zijn met de tekst. Te veel afbeeldingen kunnen afleidend zijn en afbreuk doen aan de leeservaring.

5. Optimaliseer de onderwerpregel van je mailing

De onderwerpregel is het eerste wat je lezers zien en bepaalt of ze je nieuwsbrief openen of niet. Maak het pakkend, relevant en duidelijk, en vermijd algemene termen die niet de lading dekken. Experimenteer met verschillende onderwerpregels om te zien wat het beste werkt voor je doelgroep.

Maar ook de opmaak is van belang!

En dan heb ik het niet over fancy e-mails met kleurtjes en aantrekkelijke visuals. Als coach ben je een soort maatje, vertrouwenspersoon en niet een 'bedrijf'. Jouw doelgroep koopt van een mens, dus zorg dat je een persoonlijke nieuwsbrief verstuurt, en niet een reclame folder...

Bovendien zorgen fancy e-mails voor een slechte laadtijd en worden hier vaak lettertypen gebruik die snel moeilijk leesbaar zijn. Zorg ook dat je geen lange zinnen of lange alinea's gebruikt. Hoe meer 'lucht' in je nieuwsbrief, hoe gemakkelijker je lezer er doorheen vliegt!

Impactvolle nieuwsbrief versturen?

Een nieuwsbrief maken die daadwerkelijk impact maakt en strategisch goed werkt vergt tijd en kennis. Tijd die jij wellicht liever steekt in het helpen van je klanten. Want stel dat je 4 uur per week bezig bent met het schrijven en versturen van je nieuwsbrieven... Daarin kun je ook 4 klanten in een uur lange sessie helpen... Voor veel coaches is het daarom fijn om e-mailmarketing geheel uit handen te geven.

Ben jij zo'n coach? Laten we dan eens samen naar de mogelijkheden kijken in een vrijblijvend strategie gesprek. Tijdens het gesprek hoor ik graag over jouw doelen en wensen, daarna geef ik je advies over met wat voor iemand je het beste kunt samenwerken (lees hier het verschil tussen copywriters, VA's, e-mailmarketeers en e-mail list managers). Bovendien geef ik je tips over wat je vervolgstappen zijn wanneer je het zelf zou gaan doen.

Klik hier om een vrijblijvend impactful email gesprek te boeken.

Previous
Previous

Waarom email marketing?

Next
Next

Wat is email marketing?