Hoe vaak moet je een nieuwsbrief sturen?

In dit artikel wil ik een belangrijk punt aansnijden. Er bestaat namelijk veel weerstand tegen e-mailmarketing omdat mensen het helaas nog veel associëren met een reclamefolder-style e-mail van een elektronicawinkel of een click-baity/scammy e-mail over gewichtsverlies.

Daarom ga ik je nu laten zien dat jij zo je e-mails niet hoeft te sturen en dat als je het goed doet, je wel elke dag kunt mailen. Want als jij e-mailmarketing goed doet, dan heb je binnen de kortste keren een mailinglijst met geïnteresseerde mensen die zitten te wachten op jouw e-mails en die fanatieke fans zijn van wat jij aan hen aanbiedt.

Wil jij je e-maillijst inzetten om 10k of meer extra mee te gaan verdienen? Dan is het nu tijd om jouw idee over e-mailmarketing aan te pakken en de liefde voor deze marketingstrategie voorgoed aan te zetten!

Wat is e-mailmarketing en wat is een nieuwsbrief?

Okay, heel even in het kort: wat is e-mailmarketing en wat is een nieuwsbrief? E-mailmarketing is een marketingstrategie waarmee je e-mails stuurt naar een lijst met personen die al eerder hun interesse hebben getoond en daarvoor hun e-mailadres hebben achtergelaten.

E-mailmarketing bestaat eigenlijk uit twee soorten e-mails: de geautomatiseerde e-mails en de nieuwsbrief e-mails.

Geautomatiseerde e-mails die schrijf je een keer en stel je in op basis van gedrag van de subscriber. Bijvoorbeeld: iemand vraagt op je website jouw weggever aan. Ze vullen hun e-mailadres in en komen hierdoor op een lijst te staan. Deze actie activeert de automatisering en de eerste e-mail wordt verstuurd. Dan kun je op basis van of ze de e-mail openen een nieuwe actie starten. Heeft iemand de mail niet geopend? Dan kun je een reminder sturen. Heeft iemand wel geopend? Dan kun je vragen wat ze ervan vonden of iets dergelijks. Zie je hoe je hier allerlei automatiseringen kunt maken?

Een nieuwsbrief is de e-mail die je regelmatig stuurt. Deze stuur je naar een deel of je gehele lijst. Met de nieuwsbrief e-mails houd je je mailinglijst warm en geïnteresseerd. Deze zijn over het algemeen nog persoonlijker dan de geautomatiseerde e-mails omdat ze bijvoorbeeld over het weer of een gebeurtenis kunnen gaan.

Een nieuwsbrief moet je overigens nooit een nieuwsbrief noemen. Een nieuwsbrief is namelijk een uitgebreid document met meerdere boodschappen. Nieuws is over het algemeen trouwens ook niet iets positiefs. Niemand zit te wachten op ‘nieuws’. In je nieuwsbrief heb je het over 1 onderwerp, meestal in de vorm van een verhaal of een waardevolle uitleg over hoe je iets doet.

Hoe vaak moet je een nieuwsbrief sturen?

Voordat ik hier antwoord op geef wil ik je eerst even aan het denken zetten. Want jij als coach lost een probleem op, meestal een die je klanten echt dagelijks bezig houdt en zelfs ‘s nachts wakker houdt. Meestal is het iets waar ze dagelijks mee aan de slag moeten om hier echt verandering in te zien.

Waarom denk je dan dat je met 1 e-mail per week genoeg mailt? Je zet toch ook dagelijks berichten op sociale media? Als iemand echt geïnteresseerd is in wat jij te vertellen hebt, dan zullen ze helemaal geen probleem hebben als je vaker dan eens per week mailt. Sterker nog, dat zullen ze op je e-mails gaan zitten wachten!

Ik adviseer dan ook om minimaal 2 keer per week een e-mail te sturen, maar eigenlijk ligt de sweetspot toch wel tussen 3 a 4 keer per week. Tijdens een lancering kan dit zelfs gewoon dagelijks zijn of zelfs meerdere keren op een dag als je de laatste dag van je lancering hebt.

Welke lengte moet je nieuwsbrief zijn?

Ik lees weleens dat mensen zeggen dat je e-mails beter zo tussen de 100 en 400 woorden moeten zitten…

Veel mensen zijn er van overtuigd dat mensen tegenwoordig een korte aandachtsspanne hebben. Maar is dat wel echt zo? Of krijgen mensen zo ontzettend veel content voorgeschoteld dat ze niet zo snel meer tevreden zijn?

Mensen kunnen zich prima op je content focussen, zolang je content maar interessant en relevant is. En daarom kun je best een wat langere e-mail schrijven om je verhaal te vertellen. Laat vooral geen belangrijke en spannendmakende details uit je verhaal omdat je bang bent om een te lange e-mail te schrijven. Vaak zijn lange e-mails juist de e-mails die het goed doen omdat deze een fantastisch verhaal bevatten.

Wissel de lengte van je e-mails af, houd het kort en bondig maar laat zeker geen spanning, emotie en sensatie achterwege!

Waarover moet je nieuwsbrieven sturen?

En dan nu de vraag der vragen: hoe kom je telkens weer aan onderwerpen voor je e-mails?

Wat ik doe is als volgt: ik heb voor mezelf opgeschreven waar ik voor sta. Bijvoorbeeld dat je vaker dan 1x per week moet mailen, dat je nieuwsbrief geen nieuwsbrief mag heten, dat je zelf je leven in handen hebt, etc.

Vervolgens kijk ik continu om me heen. Sta ik op de piste, in de supermarkt, in de rij bij de check-in voor mijn vlucht en zie ik iets gebeuren wat opvalt, dan schrijf ik dat op. Soms weet ik al precies waar het verhaal naar toe kan leiden, maar lang niet altijd. Een keer per week of twee weken ga ik zitten om mijn content, blogs en e-mails te schrijven. Dan kijk ik naar het lijstje met nieuwe verhalen en begin ik eigenlijk nooit met een leeg vel papier. Lukt het me niet om een link te leggen met een mindset shift, tip, of iets dergelijks? Dan pak ik mijn lijst met normen en waarden erbij en kom ik eigenlijk altijd wel tot een leuk bruggetje!

Nieuwsbrieven schrijven kost veel tijd…

Het schrijven van een nieuwsbrief en andere marketing e-mails kan veel tijd kosten, zeker als je niet de kennis hebt over hoe je de automatiseringen moet inzetten of als je het moeilijk vindt om leuke verhalen met bruggetjes te verzinnen. Niet iedereen vindt dit ook leuk om te doen.

Ben jij iemand die dit eigenlijk gewoon niet leuk vindt of heb je hier geen tijd voor? Maar zie je wel het nut van e-mailmarketing in? Dan zou ik het leuk vinden om je even te spreken (sowieso wel hoor😉). Zullen we even kennis maken?

Previous
Previous

Wat levert e-mailmarketing op?

Next
Next

Waarom email marketing?